04 april 2009

Sognerødder eller byrådsmedlemmer?

Lederskribentens refleksioner over hvad der lidt humoristisk kaldes ?En sammenbragt sognerådsliste? er egentlig ganske relevante. For hvad er bedste metode til at opstille en liste til et kommunalvalg?

Det afhænger naturligvis af, hvilken vægt der lægges på forskellige hensyn.

Bredest mulig demokratisk deltagelse er af Venstre i Randers tillagt største betydning. Derfor har vi lagt arbejdet med at finde og prioritere kandidater ud til vore syv lokale foreninger. Herved deltager rigtig mange i dette arbejde, og lokalforeningens medlemmer har et godt kendskab til de opstillede, når de som forleden aften afgør hvem, der skal være kandidat og i hvilken rækkefølge.

Kandidaternes endelige placering på den fælles liste er simpel matematik ? dette beregnes ud fra antal medlemmer i de enkelte lokalforeninger.

Vores fremgangsmåde betyder, at kandidatlisten ikke udtrykker nogen samlet prioritering. I Venstre føler vi ikke det store behov for en sådan prioritering ? vi har tillid til, at borgerne selv kan finde ud af at sætte krydset.

Her er det afgørende at Venstre ? i modsætning til nogle andre partier ? har sideordnet opstilling. Det betyder, at alene antallet af personlige stemmer vil afgøre, hvem der bliver valgt blandt Venstre?s kandidater. I 2005 blev nr. 28 på listen valgt ind, hvilket fint illustrerer, at vi både kan tilstræbe størst mulig lokal demokratisk deltagelse og få valgt byrådsmedlemmer frem for sognerødder.

Etiketter: