16 september 2008

Flere penge til cykelfolket?

P4 Østjylland snakkede netop om, hvordan en række politiske partier har kastet deres kærlige øjne på cykling. I den forbindelse blev udtrykket "Flere penge til cykelfolket" anvendt adskillige gange.

Rigtig dårlig ordvalg! Giver indtrykket af "dem" og "os" når det, der virkelig battter, er at få flere til at cykle noget mere.


Technorati Profile

Etiketter: ,

09 maj 2008

Pendlerliv

I Amtsavisens Apropos klumme med overskriften Pendlerliv beklager Allan Friis Clausen sig over den stingende trængsel på vore veje. Som han skriver "I 2002 kunne jeg mageligt sætte mit ældste barn af ved skolen i Randers midtby kl. 7.15 og være på min arbejdsplads i Risskov i det nordlige Århus inden kl. 8".

Han har da helt ret i at trængselen er et problem - men hvorfor er det nu lige, at han afleverede datteren ved skolen inde midt i Randers? Cyklen er opfundet, slv om den desværre er ved at gå i glemmebogen.

Etiketter: ,

02 maj 2008

Vi cykler på arbejde - nogen af os

Som byrådspolitikere står vi altid i kø, når der er mulighed for at sige noget positivt om sundhed og miljø. Sundhedshus til 56 mio. kr. og ambitiøse (men realistiske?) natur- og miljøplaner for blot at nævne nogle eksempler.

Det kniber lidt mere, når vi skal tage vres egen medicin. Som bekendt kører kampagnen "Vi cykler på arbejde" her i maj måned, og eftersom byrådsmøder, udvalgsmøder mm. er arbejdet for os byrådsmedlemmer, fandt jeg det naturligt at tilmelde holdet Randers Byråd.

Og jo - vi blev da et hold. Ud af de 31 medlemmer har Ellen Petersen, Karen Lagoni, Louise Høgh Jensen, Steen Bundgaard, Leif Gade, Jan Helbo, Daniel Madie givet tilsagn om at cykle på arbejde - dvs. 8 (inkl. undertegnede) ud af 31 - ikke imponerende.

Selv er jeg også tilmeldt et hold på mit normale arbejde - med knap 50 km. hver vej bliver det lidt af en udfordring!

Etiketter: , ,

17 april 2008

Pedalpolitikeren

Som optakt til kampagnen "Vi cykler på arbejde " havde Karin Hede Pedersen skrevet en udmærket artikel omkring mit cykleri - overskriften var Friheden er det bedste.

Derfor ærgrer det mig, at jeg har givet hende forkerte oplysninger om antallet af kørte km i kommunalt øjemed - det slog mig på vejen hjem fra arbejde i dag, at det da ikke kunne passe med de 1000 km jeg havde oplyst til Karin. Tallet 1ooo stammer derimod fra den besparelse, som kommunen har opnået ved at jeg cyklede i 2007, idet det korrekte tal er 354 km, hvor jeg - hvis jeg kørte i bil - ville modtage 3.47 kr/km i stedet for de 40 øre på cykel.

Jeg er lidt undskyldt for fejlen. På grund af travlhed havde jeg aftalt med Karin via e-mail at svare på en række spørgsmål, hvilket skete fra London, idet jeg var på studietur med Arbejdsmarkedsudvalget. Problemer med fladt batteri på pc'eren; ingen adapter at låne på hotellet (andet strømstik i England) og problemer med at koble på det trådløse net gjorde, at jeg i den grad kom under tidspres.

Etiketter: ,

08 maj 2007

Tillykke til 9.000 ansatte i Randers kommune

Det lykkedes at få vedtaget en rygepolitik, hvorefter at 1) rygning foregår ikke i arbejdstiden og 2) rygning foregår ikkke i kommunens bygninger eller biler.

Debatten var lang, men argumenterne fra "lad-os-spørge-personalet" siden var tynde - meget tynde. Anderledes kunne det ikke være - der er jo efterhånden ingen tvivl om, at rygerum og "det finder personalet selv ud af" ikke virker. Seneste rapport fra det amerikanske sundhedsvæsen slår fast, at There is No Risk-Free Level of Exposure og at rygerum og ventilation ikke virker i praksis.

Flertallet i byrådet turde tage beslutningen om, at ikke-rygere skal være fri for røg indendørs - også selvom det betyder, at rygere nødvendigvis må gå udenfor. Den beslutning tror jeg, at rigtig mange vil bifalde - spillereglerne er nu klokkeklare, og en kilde til irritation mellem medarbejdere er fjernet.

Etiketter: ,

26 april 2007

Rygning: De Radikale viser vejen

Det er en stående joke, at de radikale aldirg kan tage et standpunkt. Det gælder så absolut ikke når der snakkes rygning - her er de befriende klare i mælet.

Her er de radikales Charlotte Fichers udmelding i anledning af den nye rygelov:

"Loven er hullet som en si. I store kontorbygninger kan man ryge fra kælder til loft. Og på små værtshuse giver loven nul beskyttelse, til trods for at det er dér, at røgen er det største sundhedsproblem. Man lægger hele molevitten an på rygerum og rygekabiner, selvom enhver med forstand på tingene ved, at de ikke beskytter godt nok."

Charlotte Fischer peger samtidig på, at passiv rygning koster 2000 dødsfald årligt. Det er mere end, hvad stofmisbrug, trafikulykker og usikker sex koster tilsammen.

"Vi ved, at passiv rygning er dødsens farligt. Vi svigter vores ansvar, når vi ikke bruger den viden og beskytter folk mod denne sundhedsrisiko. Med loven tøffer vi af sted og accepterer, at folk hvert år dør, fordi de blev udsat for passiv rygning. Vi overhales af lande over hele Europa. De lande har for længst fået øjnene op for faren."

Jeg kan ikke sige det bedre selv.

Etiketter: ,

21 april 2007

Rygning

Ros til en modig forvaltning i Sundhed og Ældre for at indstille, at kommunalt ansatte ikke må ryge i arbejdstiden og at rygning ikke må foregå på matriklen. Det gav naturligvis anledning til noget "larm", og Amtsavisen bad via e-mail om byrøddernes mening.

Her er kopi af mit svar:

-----
Jeg går definitivt ind for konsekvent at beskytte enhver mod passiv rygning.

Jeg tilstræber stedse, at kommunens borgere for mest mulig for deres skattekroner. Unødig spild skal undgås. Ser man på en livsstilsfaktor som rygning er sammenhængen mellem rygning og sygefravær klart bekræftet og dokumenteret. Rygere er hyppigere og mere fraværende end ikke rygere. Dvs. et unødig spild.

Forbud mod rygning i arbejdstiden er et logisk og konsekvent middel til at forfølge ovenstående.

Et forbud mod rygning på kommunens matrikel er ikke et hensigtmæssigt middel - vi vil f.eks. kunne få situationer, hvor borgerne på vej ind på matriklen skal igennem en gruppe rygere, og vi vil tillige behandle rygende medarbejdere forskellig afhængig af hvor stor en matrikel de er placeret på. Derimod kan jeg gå ind for rygeregler i stil med disse anvendt i Hørsholm kommune:

  • På hver arbejdsplads skal der findes ét sted (rådhuset betragtes som ét sted), hvor der må ryges udendørs. Området må ikke være synligt for borgere og brugere m.fl.
  • Rygning må ikke foregå foran åbne døre og vinduer, og må ikke på nogen måde kunne genere andre.
  • Der opstilles ikke askebæger eller lignende. Den enkelte ryger er ansvarlig for at tage cigaretskod med til en affaldsspand.

-----

D.d. bragte Amtsavisen svar fra stort set alle. Det er sørgeligt at se, at der stadig er en del byrødder, der stadig snakker om rygerum og at man skal snakke sig tilrette. Nej - vi bør gøre rygning så besværlig som mulig. Som samfund mister vi altså netto ca. 20 mia. kr om året pga. rygning.

Etiketter: ,